Hoe kies je de juiste meerdaagse tocht

Hoe kies je de juiste meerdaagse tocht

Het kiezen van de juiste meerdaagse tocht om te lopen kan, zeker voor beginners, lastig zijn. Aangezien het wel ontzettend veel invloed heeft op het succes van de wandeltocht, is het goed om een doordachte keuze te maken. In deze blog leg ik je uit hoe je de perfecte meerdaagse tocht kiest die past bij jouw wandelwensen!

Lopend op de GR-57 in de Ardennen


Een meerdaagse tocht bestaat uit drie dingen

Er zijn ontzettend veel prachtige wandelroutes in de wereld, maar ze zullen niet allemaal passen bij de wensen die je hebt. Als ik kijk naar de tochten die ik zelf heb gelopen, bestaan deze altijd uit drie aspecten:

  1. De lengte van de route
  2. De manier van overnachten
  3. Het landschap

That’s it. Geen hogere wiskunde. Als je een antwoord weet op deze drie aspecten die een trail opmaken, dan heb je een heel goed startpunt om te gaan zoeken.

Ik kan me voorstellen dat als dit je eerste lange afstandswandeling wordt, dat je niet weet wat de norm is voor deze drie bovenstaande dingen. Dus laten we dieper hier in duiken.

1. De lengte van de meerdaagse tocht

Dit is ook vaak het eerste wat mensen aan je zullen vragen als je verteld dat je een meerdaagse tocht gaat lopen “oh, hoe lang is dat dan?” Het is een soort maatstaaf geworden van hoe zwaar een tocht zou zijn, maar niets is minder waar. Dat is namelijk super persoonlijk. Wat voor de een een eitje is, is voor de ander een avontuur. Dat is ook het mooie ervan.

Zorg ervoor dat je realistisch bent met jezelf als je de lengte van je meerdaagse tocht gaat bepalen. Het hoeft niet een uitputtingsslag te zijn. Het wandelen van een lange afstandsroute is ook een manier om tot rust te komen en in jezelf te keren.

De lengte die je wil (en kan) wandelen tijdens een tocht wordt bepaald door 2 dingen:

  • Het aantal dagen dat je wilt lopen
  • Het aantal kilometers dat je gemiddeld per dag kan lopen

Als je nog nooit een lange wandeltocht hebt gelopen, is dit misschien moeilijk in te schatten. Dus laat me een grove schatting geven.

Aantal dagen

Hoe gevorderd je bent in het lopen van lange afstandswandelingen kan je helpen met het bepalen hoeveel dagen lopen prettig is.

Beginner: 2 dagen tot 1 week

Wel eens eerder gedaan: 1 tot 2 weken

Gevorderd: 2 weken +

MAAR, dat is enkel mijn advies. Hier zijn natuurlijk geen strikte regels voor. Dus als jij als allereerste meerdaagse tocht 1000 kilometer wil lopen, dan ben ik de laatste die je daar in zal tegenhouden! Want eerlijk, je kan het! Maar in de meeste gevallen is het prettiger om wat kleiner te beginnen.

Kilometers per dag

Het aantal kilometers dat je per dag zal maken op je meerdaagse wandeltocht heeft voornamelijk te maken met de fitheid en hoe relaxt je wilt wandelen. Dit verschilt per persoon, maar om weer een grove schatting te geven:

Chill (Niet te zwaar, genoeg tijd om van de omgeving te genieten): tot 12 km/dag

Gemiddeld (Genieten van de omgeving maar ook aan het werk): around 18 km/dag

Hard gaan (Hiken is alles wat je doet op een dag): 25+ km/day

Ok. Nu je de cijfers weet is het toch tijd voor wat hogere wiskunde (neeeee). Jawel. Komt ie:

Dagen x Kilometers per dag
=
Totale lengte van je trail


Wooof, ok dat viel mee he? Neem het aantal dagen dat je wilt lopen en vermenigvuldig het met het gemiddelde aantal kilometers dat je per dag wilt lopen en je hebt een schatting voor de lengte van de tocht die je wilt gaan lopen (het kan ook een range zijn). Je kan naar trails zoeken die ongeveer deze lengte hebben, of een deel van een langere route lopen.


2. De manier van overnachten

Hoe je wilt overnachten op een meerdaagse tocht hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. Maar je budget, fitheid en de locatie waar je wilt gaan lopen hebben hier ook invloed op. Laat me iets dieper ingaan op de opties.

In een accommodatie

Verblijven in een accommodatie, zoals een berghut of een b&b is de makkelijkste optie voor beginners. Je hoeft veel minder gear mee te nemen, dan wanneer je gaat kamperen. Bovendien is het ook comfortabeler. Je slaapt in een bed en je kan er vaak eten. Bovendien gaan tochten waarbij je in een accommodatie kan logeren vaak door dorpen, waar je eten kan inslaan. Hierdoor zul je vaak niet met dagen aan eten hoeven zeulen, wat je draaggewicht ten goede komt.

Voor- en nadelen van een accommodatie

+ Het is comfortabel
+ Je rugzak is een stuk lichter
+ Beginner friendly
+ Minder beïnvloed door het weer

Duurder
Je bent minder vrij in het kiezen waar je slaapt
Je moet van tevoren boeken
De trails met accommodate zijn vaak wat drukker

Kamperen

Het grootste voordeel van kamperen op een meerdaagse tocht is de vrijheid die je hebt. In sommige Europese landen (of delen binnen landen) is het toegestaan om wild te kamperen. Je kan dan waar je maar wilt slapen (maar hou wel het Leave No Trace principe in acht). En zelfs campings hoef je vaak niet maanden van te voren te boeken. Heel veel campings hanteren de regel dat wandelaars altijd welkom zijn. Het is namelijk moeilijk om even naar een andere camping te wandelen, ze houden dus altijd een plekje vrij. Je backpack zal veel zwaarder zijn door alle spullen die je mee moet nemen, maar kamperen heeft zo zijn eigen charmes.

Voor- en nadelen van een kamperen

+ Vrijheid
+ Echt helemaal alleen kunnen zijn
+ Je kan naar erg afgelegen gebieden
+ Totaal in de natuur
+ Je hoeft niet te boeken van tevoren

Zware rugzak
Je kan niet overal (wild)kamperen
Je moet veel gear kopen/lenen/huren
En ja als je kamperen haat, dan haat je kamperen gewoon


3. Het landschap waar je in wilt wandelen

Het landschap waar je wilt gaan wandelen tijdens je lange afstandswandeling heeft impact op wat je mee moet nemen. Wil je naar de Schotse Hooglanden, dan zul je een regenjas mee moeten nemen. En wil je de bergen in, dan zijn stevige schoenen geen overbodige luxe.

Vraag jezelf in wat voor een klimaat of landschap je wilt wandelen. Misschien wil je graag door heuvels en naaldbossen wandelen. Of misschien wil je naar een zacht en warm klimaat zoals in Spanje. Of misschien wil je juist hoge bergtoppen zien met eeuwige sneeuw. Je krijgt waarschijnlijk al een beetje een idee wat je voorkeur heeft, als je jezelf inbeeld tijdens je wandeltocht. Waar ben je dan?


Je perfecte meerdaagse tocht vinden

Nu je weet hoever je wilt lopen, of je wilt kamperen of niet en in wat voor een gebied je wilt lopen, kun je beginnen aan je zoektocht. Misschien geeft het antwoord op de laatste vraag je een gebied waar je op kan google. Of misschien weet je dat je 150 kilometer wilt wandelen, dan weet je dat op hikes met deze lengte kan zoeken.

Deze websites en boeken gebruik ik graag om een lange afstandswandeling te vinden:

1001 wandelingen
Ik kocht dit boek een paar jaar geleden en vind het een heerlijk naslagwerk om tochten in op te zoeken en inspiratie op te doen!

NKBV
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging heeft een fijne tochten wiki waar veel lange en korte wandelingen in staan

European long distance paths
Je hebt er misschien wel van gehoord, van de GR paden. Het is een netwerk aan wandelroutes die door heel Europa lopen. Sommige zijn echt heel erg lang, maar je kan er ook voor kiezen om maar een deel ervan te lopen. GR paden zijn altijd goed onderhouden en goed gemarkeerd.

Traildino
Dit is een andere site die ik graag gebruik. De trails zijn te vinden per land, wat erg fijn is, en van de meeste wandelroutes is ook de GPS data te downloaden.

Een laatste ding wat ik vaak doe tijdens mijn zoektochten naar wandeling is gewoon te google “long distance path in…” (met daarin de regio waarin je zoekt). Negen van de tien keer geeft je dit een goed, maar populair, resultaat.

See you out there!

Josien

Pin het voor later: