9 leuke winteractiviteiten om meer naar buiten te gaan

9 leuke winteractiviteiten om meer naar buiten te gaan

Het is niet altijd even gemakkelijk om naar buiten te gaan in de winter. Het is koud, donker en helaas in Nederland vaak ook nat. Maar als je mee doet aan de 1000 uur naar buiten challenge, of als je überhaupt gewoon meer naar buiten wilt gaan, moet je wat creatiever worden naast het gebruikelijke rondje wandelen om de motivatie er in te houden! Deze 9 winteractiviteiten zijn ook (of juist!) leuk in de koude maanden:

Deze post bevat affiliate linkjes: als je iets koopt via deze linkjes krijg ik daar een commissie op, zonder extra kosten voor jou. Zo kan ik mijn blogs gratis houden en een boterhammetje eten! 🙂

1. Een avondje rond het kampvuur

Maak eens in de wintermaanden een kampvuur. Warm, maar toch buiten in de winter! Wij hebben zelf een vuurschaal, perfect voor een kleinere tuin of dakterras. Een tuinhaard of vuurkorf werkt ook perfect. Heb je een kleiner balkonnetje? Ga dan voor kaarsjes. Niet zo warm helaas, maar wel sfeervol! En vergeet niet: je hoeft niet een hele avond buiten te zitten. Elk halfuurtje is goed.

2. Je koffiepauze buiten doen

Als je toch een pauze neemt, waarom dan niet lekker buiten? Buiten je koffie opdrinken is een makkelijke winteractiviteit om je buiten-uurtjes mee op te krikken, aangezien je het waarschijnlijk het moment toch al in je dag gebouwd hebt! Je hoeft enkel je deur uit te stappen.

Neem een fijne thermosmok mee voor je koffie of thee en je bent klaar om te gaan. Ik heb mezelf voor de kerstdagen een tumbler cadeau gedaan van Camelbak. Ideaal voor tijdens het wandelen. Hij blijft ontzettend lang warm (echt oppassen met drinken)! Bovendien scheelt het ook een hoop (slecht isolerende) wegwerp bekertjes. Happy planet, happy Joos.

3. Winterbarbecue

Barbecuen in de zomer is natuurlijk de norm, maar het is zeker leuk om dit ook eens in de winter te proberen. Kleed je warm aan en trakteer jezelf op een warme gluhwein. Dan is het best goed vertoeven buiten. Je hoeft natuurlijk niet eens je hele maaltijd bij elkaar te bakken. Je kan ook voor enkel eén gerecht de buitenkeuken aansteken. Marshmallows rond het vuur, wie wilt dat nu niet?

4. Je verlepte tuintje opruimen

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn moestuintje ziet er bijzonder sip uit. Sommige van mijn plantjes zijn niet wintervast en hebben het na een mooie bloeiperiode begeven. Tijd om even wat op te ruimen! Ok, dit is misschien niet het meest leuke taakje om te doen, maar het is zeker iets waarmee je een paar uurtjes buiten zoet bent. Bovendien het is nuttig! Als je de dode plantjes op de aarde legt dan composteren ze ook beter. Oftewel: veranderen ze in gezonde verse grond voor een nieuw seizoen!

5. Uitwaaien aan het strand

Ik vind uitwaaien op het strand in de winter altijd iets magisch hebben. Alsof al je gedachtes weggevoerd worden met de wind. Het is bovendien ook vaak heerlijk rustig op het strand. Zeker op de minder bekende plekken kan je heerlijk alleen lopen. 

6. Winter zwemmen

Ok deze buiten activiteit is er wel eentje voor de durfals. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ik weet dat sommigen er bij zweren. Mocht je altijd al een beetje gecharmeerd zijn geweest bij het idee van winterzwemmen, ga er dan voor! Je bent buiten en het koude water is ongelofelijk goed voor je immuunsysteem. Bovendien leer je je grenzen verleggen.

Ik zou BIJNA zelf gaan…

7. Zonsopkomst en -ondergang wandeling

Een voordeel van de wintermaanden is dat je niet op ahem idiote vroege tijden hoeft op te staan om de zonsopkomst te zien. Maak eens een wandeling in de ochtend, net voor de zon opkomt, om te genieten van het spektakel. In de avond kun je natuurlijk precies hetzelfde doen! Ga lekker naar buiten om de dag mee af te sluiten.

8. (mini-) Wintersport

Goed, op wintersport gaan is misschien wel iets meer dan een winter “activiteit”. Maar het is zeker weten een winterse activiteit waar je veel buiten bent, dus ik wilde hem toch toevoegen. Zeker omdat je niet perse hoeft te skiën of snowboarden om op (mini-) wintersport te gaan. Je kunt ook gaan wandelen in de sneeuw, met of zonder sneeuwschoenen. Of misschien is langlaufen iets voor jou? En wat dacht je van schaatsen op de bergmeren? Een huskytocht? Een iglo bouwen? Er is genoeg te doen buiten in de sneeuw.

9. Winter kamperen

De laatste in het lijstje maar zeker een avontuurlijke: winter kamperen! Deze staat ook nog op mijn eigen to-do lijstje. Ik heb het nog niet aangedurfd omdat ik een ontzettende koukleum ben. Maar het is wel heel erg knus om, bijvoorbeeld na een dag wandelen, je tentje op te zetten en je slaapzak in te duiken. Zorg er wel voor dat je matje goed isoleert en je slaapzak warm genoeg is! 

Dat was hem! Ik ben erg benieuwd welke winter activiteiten jullie gaan toepassen. Als je het leuk vindt, mag je me in je stories taggen op instagram @shehikesalone! Dan kan ik je post delen 🙂

 

See you out there!

Joos